Selecteer een pagina

Historie van het Landgoed

 

Rond 1900 bestond De Hooge Boekel uit een aantal boerderijen met landbouwgronden en productiebossen. Halverwege de 19de eeuw kocht de Twentse textielfabrikant familie Van Heek deze grond om te dienen als jachtterrein. Gedurende de jaren breidde de familie Van Heek hun grondbezit steeds verder uit. In 1898 werd in het midden van dit landgoed een bescheiden zomerhuis in Chaletstijl voor de familie gebouwd.
In het begin van de 20ste eeuw erfde Herman van Heek en zijn vrouw Bertina het landgoed. Herman was een van de directeuren van de firma Van Heek & Co, op dat moment een van Nederlands meest belangrijke bedrijven in de textielindustrie. Herman had het idee om van het zomerverblijf een herenhuis te maken. Hij schakelde de Deldense tuinarchitect P.H. Wattez in om eerst de basis van de terreinbeplanting aan te leggen, om vervolgens pas aan het ontwerp van het huis te beginnen. Zo kwam het dat de tuin al klaar was voordat Herman en zijn familie in het huis konden wonen.

Het eerste ontwerp van de villa dat in 1922 werd gemaakt, bestond uit een kasteelhuis met aan de linker- en rechterkant grote hoektorens. Doordat Nederland zich na WOI in een economische crisis bevond, is ervoor gekozen om het ontwerp aan te passen. De bouw van het huis werd in 1926 voltooid, zonder de hoektorens. In de brief aan de architect stond: “Om de fighting spirit der bevolking niet verder aan te wakkeren, zien wij af van den bouw van den torens te linker en rechterzijde van den vila.”.

In 1930 overleed Herman, na vier jaar met zijn vrouw en twee zoons in het huis te hebben gewoond. Bertina bleef er tot haar overlijden in 1950 wonen. De Hooge Boekel bleef tot 1979 in bezit van de familie Van Heek.

Het landgoed werd in 1985 verkocht aan de Stichting Transcendente Meditatie, een groepering die een soort afgesloten commune vormde. Zij verbouwden het interieur van huis zodat het gebruikt kon worden voor als kantoor en plaats voor conferenties. Het huis werd opgedeeld in kleine slaapkamers en kantoortjes, maar het park en de tuin werden niet verwaarloosd. Na 10 jaar kreeg de stichting opdracht van hun leider om De Hooge Boekel te verkopen.

Vijf jaar later was er een koper: Enschedese ondernemer Herman Kok. Samen met zijn gezin troffen ze een verwaarloosd landgoed aan. Hij ging van start met een grootschalige restauratie. Het huis werd opgeknapt en het authentieke interieur werd zo veel mogelijk hersteld. De tuin en het park zijn helemaal opgeknapt. Ook zijn er greppels gegraven en een drainage aangelegd, dit om het grondwaterprobleem aan te pakken. Tenslotte is in 2013 de grote vijvertuin in ere hersteld.

©2018 Landgoed de Hooge Boekel. De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld als algemene informatie.